Newsletter prijava

Najstariji malonogometni turnir u Hrvatskoj

Povijest Trofeja grada Samobora

Malonogometni turnir u Samoboru kojeg danas poznajemo kao Trofej grada Samobora, prvi puta je odigran 1960. godine pod nazivom “Trofej Dana Republike”.  Turnir je organiziran zahvaljujući Športskom društvu Mladost, koje je djelovalo u samoborskoj  “Školi učenika u privredi” pod vodstvom Željka Zlatića, Josipa Leopolda, Krste Mesića, Velimira Wintersteigera, Krešimira Treppe, Slavka Rudolfa, Branka Stopića, Ivana Medvedovića i drugih sportskih pregalaca.

Izgradnja školskog igrališta 1960. godine.

Izgradnja školskog igrališta 1960. godine. Josip Leopold s učenicima.

U “Školi učenika u privredi” nastavu tjelesnog odgoja je tada vodio vrsni predavač Josip Leopold.  Unutar Športskog društva Mladost, zajedno s učenicima – športašima Josip Leopold osmislio je i pokrenuo turnir malog nogometa, kojeg su organizirali i vodili sve do 1979. godine.

Odigravanje prvog turnira bilo je moguće zahvaljujući izgradnji igrališta Športskog društva Mladost u Langovoj ulici, koja je započela 1960. godine. Prvi turniri u malom nogometu odigravali su se na zemljanoj površini, a 1964. godine igralište je dobilo asfaltnu površinu. Nekoliko godina kasnije sagrađene su klupske prostorije sa svlačionicama.

Organizacija i igranje na otvorenom igralištu često su bili otežani vremenskim nepogodama. Uvjeti su se poboljšali 1968. godine postavljanjem električne rasvjete na igralištu. Kompletnu rasvjetu malonogometašima je poklonio vaterpolo klub “Mladost” iz Zagreba. Uz pomoć “Elektre – Samobor” učenici škole osposobili su rasvjetu. Tako su se utakmice mogle igrati i u kasnim satima.

sd_mladost

Pobjednik malonogmetnog noćnog turnira kod otvorenja rasvjete na igralištu “Mladost” Samobor, 1967/68. I . Štrbac, J. Leopold (trener), J. Tuk, F. Radovanić, J. Siladi, M. Rebić, D. Prešnjak, S. Fodor

Tako je bilo sve do 1979. godine. Tada je otvorena športska dvorana pri Osnovnoj školi Bogumila Tonija, pa se turnir premjestio s otvorenog igrališta u zatvoreni prostor.

Trofej grada Samobora, jedan je od najstarijih u bivšoj državi, pa prema tome i u današnjoj  Hrvatskoj. Velike zasluge i čestitke svakako pripadaju utemeljitelju SD “Mladost” koje ga je dvadeset godina organiziralo i vodilo. Nakon toga organizaciju preuzima NK Samobor, pa čak i Vojarna Samobor koja je turnir organizirala 1992. godine. Nakon njih, za održavanje turnira zaslužan je Malonogometni klub “Sokoli” i njihov čelni čovjek Marijan Lenard, koji je turnir organizirao nekoliko godina. Danas ga ponovo organizira NK Samobor.