Newsletter prijava

head_prop

PRAVILA NATJECANJA

P R O P O Z I C I J E

Članak 1.
NAZIV NATJECANJA: 57. TROFEJ GRADA SAMOBORA

Članak 2.
ORGANIZATOR NATJECANJA:NOGOMETNI KLUB SAMOBOR

Članak 3.
Turnirom rukovodi Organizacijski odbor, dok natjecanje sprovodi Voditelj natjecanja.

Članak 4.
Na turniru može sudjelovati neograničen broj momčadi koje se pravovremeno prijave te izvrše uplatu od 750,00 kn na
žiro račun IBAN HR 652500001101313804, NK SAMOBOR A. HEBRANGA 43, SAMOBOR sa naznakom TROFEJ GRADA SAMOBORA 2018/19.

Uplate izvršene putem virmana obavezno se moraju putem faxa ili osobno dostaviti organizatoru natjecanja.
Uplaćeni iznos odnosi se samo na deset (10) igrača. Svaka momčad može preko utvrđene kvote od deset (10) igrača izvršiti naknadnu prijavu maksimalno od pet(5) igrača i to isključivo pred utakmicu četvrtfinala (zaključno). Za naknadno upisanog igrača momčad plaća po igraču 100,00 kn isključivo prije službenog nastupa.
Sve troškove putovanja i boravka u svezi sudjelovanja na turniru snose momčadi samostalno o vlastitom trošku.
U slučaju neispunjenja svojih obaveza(uplata) prema Organizatoru natjecanja automatski nastupa zabrana nastupa i sudjelovanje.
U slučaju nanošenja materijalne štete od bilo koje momčadi ili pojedinca, ista se mora nadoknaditi odmah ili će se poduzeti zakonske mjere protiv počinitelja shodno Zakonu o javnom skupu te osiguranja natjecanja za što je nadležan Organizator sukladno pravu pokretanja prekršajno-krivičnog postupka pri nadležnom sudu RH.

Članak 5.
U prijavi treba navesti: naziv momčadi, ime i prezime prvih pet igrača te ime i prezime osobe za kontakt (voditelja) i broj telefona. Imena navedena u osnovnoj prijavi ulaze u kvotu od deset (10) igrača.
Pravo nastupa za seniorski turnir imaju svi igrači koji su navršili 16 godina, registrirani igrači velikog i malog nogometa pod uvjetom da isti nisu pod izdržavanjem zabrane igranja koju su izrekle disciplinske komisije HNS-a ili županijskog nogometnog saveza. Pravo nastupa za veteranski turnir imaju svi igrači koji su rođeni 1985. god. i stariji, također je uvjet da nisu pod izdržavanjem zabrane igranja koje su izrekle disciplinske komisije HNS-a ili županijskog nogometnog saveza.
Nastup bez osobne iskaznice(zamjenski dokument: putovnica, vozačka dozvola, vojna iskaznica ili športska iskaznica športskog saveza) neće biti odobren po cijenu ne igranja jednog ili više pojedinaca pa čak i cijele momčadi). Ukoliko zbog nepoštivanja pravila obje momčadi ne mogu nastupiti, odmah nastupa automatska diskvalifikacija. Prilikom prijave igrača pri prvom nastupu na turniru isti mora predočiti neki od gore navedenih dokumenata sa slikom te upisati njegov OIB, JMBG ili broj osobne iskaznice. Isto vrijedi i za svakog od naknadno prijavljenih igrača (maksimalno 4) prilikom njihovog prvog nastupa.

Članak 6.
Od 1/16 mogu se prijaviti tri igrača koja su već nastupala, a ekipa im je ispala iz daljnjeg natjecanja. Za prvog igrača uplaćuje se 100,00 kn, za drugog 200,00 kn, a za trećeg 300,00 kn.

Članak 7.
Prijava sastava za svaku momčad u jednoj utakmici vrši se 20 minuta prije početka utakmice kod zapisničkog stola uz obavezno poštivanje članka 4. propozicija.
Na zahtjev Organizatora natjecanja tj. službenih osoba utakmice sve momčadi su dužne napraviti fotografiju svoje momčadi kod službenog fotografa turnira.

Članak 8.
Sve utakmice počinju u točno zakazano vrijeme, u protivnom se utakmica registrira u korist protivnika sa 5:0 b.b., dok je maksimalno vrijeme čekanja momčadi 5 minuta u odnosu na delegiranu satnicu. Ukoliko obje momčadi ne pristupe utakmici naravno da se obje odmah diskvalificiraju. Nema izmjene satnice odnosno termina.

Članak 9.
Nositelji i podnositelji kup turnira određuju se na osnovu plasmana na prošlogodišnjem turniru.

Članak 10.
Svaka momčad za utakmicu prijavljuje najviše 15 igrača. Broj igrača je 5+1(vratar), dok utakmica može započeti i igrati se i sa dva igrača manje (3+1).
U službenom prostoru mogu se nalaziti samo prijavljeni igrači iz zapisnika + voditelj momčadi + predstavnik momčadi (sponzor ili pokrovitelj) + fizioterapeut (uz predočenje preslike o stručnoj izobrazbi). Osobe koje nisu u navedenom statusu ne mogu biti u službenom prostoru te se moraju udaljiti iz istog. Ukoliko u roku od 5 minuta osobe koje nisu u navedenom statusu ne napuste službeni prostor momčad gubi utakmicu sa 5:0 b.b., ako je to slučaj sa obje momčadi tada nastupa automatska diskvalifikacija za obje momčadi.

Članak 11.
Sve momčadi su obavezne nastupiti u jednoobraznoj športskoj opremi sa vidljivo otisnutim brojem koji je upisan u zapisnik utakmice.
U slučaju identičnih dresova dvije momčadi, dresove mijenja momčad sa višim startnim brojem (pogledaj osnovnu prijavu organizatora). Rezervne dresove osigurava Organizator.
Svi natpisi na dresovima (naziv momčadi, ime igrača, logo sponzora i sl.) moraju biti ispisani latiničnim pismom.

Članak 12.
Izmjene igrača i vratara mogu se tijekom utakmice vršiti neograničeno i “leteći”, ali samo u označenom prostoru ispred klupa. Pod ispravnom izmjenom se smatra kad prvo izađe igrač sa terena te tada ulazi zamjenski igrač, a da je pri tom zamjena izvršena sukladno Pravilima nogometne igre. Za krivu izmjenu igrača momčad koja to učini bit će kažnjena igranjem dvije (2) minute sa igračem manje.

Članak 12a.
Momčad koja zbog kazni isključenja ili zbog posljedice povreda(nemaju rezervnih igrača) ostane na terenu s manje od tri (3) igrača nema pravo na nastavak utakmice, sudac istu prekida te se utakmica registrira sa 5:0 b.b. u korist momčadi koja nije imala za posljedicu opisanu ovim člankom ili postojećim rezultatom ukoliko je bio povoljniji od 3:0. Strijelci se u oba slučaja evidentiraju u statistiku najbolji strijelac turnira.

Članak 13.
Utakmice se igraju 2 x15 minuta. Za kontrolu vremena, zaustavljanje sata ili nadoknadu vremena isključivo su nadležni suci utakmice te oni isključivo odgovaraju i imaju pravo primjene ovoga članka. Nema jednominutnih odmora(time-out).
Utakmice četvrtfinala i poluzavršnice te finale igraju se 2 x 20 minuta. Za kontrolu vremena (zaustavljanje službenog sata) nadležan je uz suce utakmice i delegat.

Članak 13a.
Vrijeme trajanja svakog poluvremena ili kraja utakmice produžiti će se da bi se omogućilo izvođenje kaznenog udarca ili izravnog slobodnog udarca samo da se vidi efekt tog udarca. U svim ostalim situacijama postupa se sukladno Pravilima igre za mali nogomet.

Članak 14.

Prilikom isključenja na dvije (2) minute, automatski se zaustavlja vrijeme a vremenska kazna teče od trenutka nastavka igre. Vremenska kazna (2 minute) odslužuje se u cijelosti, bez obzira na kretanje rezultata utakmice.

Članak 15.
U slučaju neriješenog rezultata utakmice odmah se izvode sedmerci, po tri (3) svaka momčad naizmjenično od strane tri (3) različita igrača. Ukoliko ni tada nema pobjednika svaka momčad određuje po jednog (1) izvođača koji ih izvodi do krajnjeg pobjednika. Vratar, a i igrač koji izvodi sedmerac, može biti bilo koji od prijavljenih igrača upisanih u zapisniku. Vratar se može mijenjati kod izvođenja svakog udarca. Igrač kažnjen vremenskom kaznom (2 minute) ne može izvoditi sedmerac za dobivanje pobjednika utakmice koja je završila neodlučnim rezultatom.

Članak 16.
Vratarev prostor je rukometnih “šest metara“ u kojem vratar smije intervenirati rukom i u kojem se prekršaji kažnjavaju sedmercem. Vratar ubacuje loptu iz svog prostora isključivo rukom u vremenu od pet (5) sekundi a svi suparnički igrači moraju biti izvan kaznenog prostora, i iz takvog udarca se NE priznaje pogodak. Ako vratarevo ubacivanje lopte nije izvedeno u roku od pet (5) sekunde kada su ispunjeni uvjeti za nastavak igre, dosuđuje se neizravan slobodan udarac na crti kaznenog prostora s točke najbliže mjestu na kojem je prekršaj počinjen. Vratar može postići pogodak rukom kad je lopta u igri. Vratar ne smije “namjerno“ primiti loptu rukom ako je namjerno upućena od suigrača nogom, izuzetak je kada nema namjere, vraćanja lopte glavom, prsima, natkoljenicom i ako se ne izigrava to pravilo.

Članak 17.
Ubacivanje(aut) je kada lopta(cijela) prijeđe uzdužnu liniju terena. Ubacivanje se izvodi nogom tako da je lopta iza ili na uzdužnoj liniji. Ukoliko izvođač svojim cijelim stopalom stoji u terenu za igru smatrat će se da je ubacivanje neispravno izvedeno, i sudac će dosuditi ubacivanje za suparničku momčad. Ubacivanje je neizravni udarac te se iz istog ne priznaje pogodak.
Kod početnog udarca protivnički igrač mora biti udaljen najmanje tri(3) metra od lopte. Udarac iz kuta se isključivo izvodi u zato označenom prostoru te isključivo u terenu.
Na traženje izvođača(po cijelom terenu) kod neizravnog ili izravnog udarca sa visoko pokazanih pet prstiju sudac udaljuje protivnika na pet(5) metara te se taj udarac izvodi isključivo na znak suca.
Nastavci igre mogu se izvesti i bez znaka suca, no pri tom suci vode računa o svim segmentima primjene Pravila igre za mali nogomet(brzo izvođenje, obrambeni igrač se povlači prema natrag i sl.). Zbog namjernog ometanja brzog izvođenja prekida igrači mogu biti opomenuti ili isključeni kod teže povrede ovog pravila.
Vrijeme za izvođenje svih prekida je pet (5) sekundi naravno pod uvjetom da su ispunjeni svi uvjeti za nastavak igre.
Ukoliko igrač izvede nastavak igre a tražio je pet(5) metara, prije znaka suca, igra se nastavlja neizravnim slobodnim udarcem za suparnika.
Ako momčad koja izvodi bilo koji nastavak igre i za to potroši više od pet (5) sekunde, igra će se nastaviti s mjesta prekršaja neizravnim udarcem za suparničku momčad.
Iz početnog udarca NE može se izravno postići pogodak.
Kad lopta udari iznad površine terena(strop), smatra se da je napustila teren za igru i sudac sudi ubacivanje(aut) za suparničku momčad, najbliže mjestu gdje lopta napustila teren za igru.

Članak 18.
Na turniru se primjenjuju odredbe iz ovog pravilnika, na način da zbog preoštre ili grube igre, nešportskog ponašanja ili prigovora, te stalih odredbi istog pravilnika, igrači mogu biti kažnjeni dvije (2) minute ili isključenjem (pokazuje im se crveni karton).
Igrač koji je tijekom utakmice dva puta kažnjavan na dvije (2) minute, sudac ga mora isključiti iz igre (pokazati crveni karton). Igrač koji je isključen iz igre mora napustiti teren za igru(odlazi u gledalište ili svlačionicu), a njegova momčad nastavlja igru s igračem manje i to dvije minute.
Za vrijeme igre, službene osobe se odstranjuju, po potrebi i prijavljuju, a zamjenskim igračima se pokazuje crveni karton, te ih se po potrebi i prijavljuje, momčadi nastavljaju igrati s istim brojem igrača.
Kod isključenja igrača na dvije minute, vrijeme trajanja isključenja mjeri se za zapisničkim stolom,
Ukoliko momčad koja igra sa igračem manje primi zgoditak kažnjeni igrač NE vraća u igru već ostaje vani sve do isteka dvije (2) minute. Ukoliko obje momčadi igraju sa po jednim ili više igrača manje (isključenih istovremeno zbog nešportskog ponašanja i imaju isti broj igrača na terenu) i bude postignut pogodak, momčad se NE popunjavaju s novim igrače prije isteka dvije minute. Delegat utakmice će po isteku kazne pustiti nove igrače u igru. Evidenciju kažnjenih i isključenih igrača tijekom utakmice vode suci i zapisnički stol.
Ukoliko igrač koji je isključen iz igre zbog dvije kazne na dvije (2) minute može nastupati na slijedećoj utakmici.
Igrač koji tijekom utakmice bude isključen iz igre (izravni crveni karton), suci to moraju jasno dojaviti delegatu utakmice, njegova momčad će igrati s igračem manje dvije(2) minute, a isključeni igrač automatski nema prava nastupa u slijedećoj utakmici. U slučaju težeg prekršaja, prijave službenih osoba, Voditelj natjecanja može izreći i veći broj utakmica zabrane igranja ili zabranu igranja do kraja turnira. U izuzetno teškim slučajevima i na nekoliko slijedećih natjecanja.
Klizeći start u prostoru (jedan (1) metar od suparnika nije dozvoljen i za isti će biti dosuđen izravni slobodni udarac za suparničku momčad.

Članak19.
Akumulirani prekršaji su oni prekršaji koji se tijekom igre kažnjavaju izravnim slobodnim udarcem i samo se takvi nastavci igre mogu brojiti, kao akumulirani prekršaji.
To je prekršaj iz kojeg se izravno može postići zgoditak.
U svakom poluvremenu nakon bonusa od pet (5) akumuliranih prekršaja, dakle šesti i svaki naredni prekršaj izvodi se s udaljenosti od deset(10) metara, isključivo na sučev znak i u vremenu od pet(5) sekundi Igrač koji izvodi udarac mora udariti loptu s namjerom da postigne zgoditak i ne smije je dodati svojem igraču. Za svaku kaznu od dvije (2) minute i isključenje igrača bilježi se po jedan (1) akumulirani prekršaj.
Vratar može izaći ispred crte vrata maksimalno do pet(5) metra, tj. do oznake u vratarevom prostoru, odnosno najmanje pet(5) metara od lopte.
Po isteku prvog poluvremena, a početkom drugog, obje momčadi započinju sa nula(0) akumuliranih prekršaja.
Evidenciju akumuliranih prekršaja obavezno vode suci utakmice, a isto se registrira na pomoćnom semaforu i kod delegata utakmice.
Ako je dosuđen izravni slobodan udarac nakon pet (5) akumuliranog prekršaja, nema više prednosti, mora se izvesti kazneni udarac s udaljenosti od deset(10) metara, izuzetak od ovog je, situacija kod koje je suparnik u očitoj izglednoj prigodi za zgoditak.
Nema naknadnog pokazivanja akumuliranog prekršaja, ali sukladno praksi dozvoljeno je da se dosuđivanje prekršaja odgoditi za jednu do dvije sekunde, te ukoliko sudac smatra da prednost nije realizirana, prekršaj će se vratiti na mjesto gdje je prekršaj učinjen.

Članak 20.
Kazneni se udarac dosuđuje protiv momčadi koja unutar vlastitog kaznenog prostora počini neki od prekršaja za koji se dosuđuje izravni slobodni udarac, a dok je lopta u igri.
Kazneni udarac se izvodi sa sedam(7) metara.

Članak 21.
Kad bilo koji igrač bude isključen do kraja utakmice, automatski nema pravo nastupa na slijedećoj utakmici. U slučaju težeg prekršaja, prijave službenih osoba, Voditelj natjecanja može izreći i veći broj utakmica zabrane igranja ili zabranu igranja do kraja turnira. U izuzetno teškim slučajevima i na nekoliko slijedećih turnira. Na odluku Voditelja natjecanja, igrači i momčadi nemaju pravo žalbe. Izuzetak je teška kazna i tada se podnosi žalba(pismeno+pristojba od 1000,00 kn) Organizatoru natjecanja.
Disciplinske sankcije donose se osnovom disciplinskog pravilnika HNS-a.

Članak 22.
Pravo žalbe (u pisanom obliku) na utakmicu ima svaka momčad koja u roku od petnaest(15) minuta nakon završetka utakmice izvrši uplatu pristojbe od 1.000,00 kn (uvjet za rješavanje),
U slučaju cjelovitog pozitivnog rješenja žalbe, uplaćeni iznos se vraća uplatitelju.

Članak 23.
U slučaju istog broja postignutih pogodaka najbolji strijelac je onaj koji je pogotke postigao u manje odigranih utakmica na turniru. Pogoci postignuti iz udaraca sa 7 metara koji se izvode u slučaju neriješenog rezultata ne računaju se.

Članak 24.
Sve utakmice se igraju prema programu u terminima-satnici-sportskim dvoranama kako odredi Organizator.

Članak 25.
Propozicije natjecanja donosi Organizator.
Pravo tumačenja ovih propozicija ima Voditelj natjecanja u skladu sa pozitivnim iskustvima u nogometnoj praksi.
Za sve što nije regulirano ovim propozicijama primjenjuje se Pravilnik o natjecanju HNS-a.
Sve odluke donesene osnovom propozicija i Pravilnika o natjecanju HNS-a, te okončanja žalbenog postupka su konačne.
Sve utakmice na turniru se održavaju pod obaveznom prijavom prema Zakonu o javnom skupu pa svi koji se nalaze unutar službenih objekata organizatora podliježu primjeni istoga u svezi bilo kakvih kršenja.

Članak 26.
Svi igrači te njihovi voditelji momčadi nastupaju na vlastitu odgovornost.
Za sve osobne stvari unutar garderobnih prostora svi korisnici preuzimaju vlastitu odgovornost jer Organizator ne odgovara za izgubljeno, ostavljeno ili otuđeno.

Članak 27.
Na turniru mogu sudjelovati igrači inozemnih klubova.

članak 28. SENIORI I VETERANI
Prva kola igraju se po liga sistemu (što znači u grupi se nalaze tri ili četiri momčadi) koje igraju svaka protiv svake momčadi unutar grupe. Plasman momčadi se određuje na temelju:
1. Broj osvojenih bodova.
2. Međusobni susreti
3. Međusobna gol razlika
4. Ukupna gol razlika
5. Manje primljenih zgoditaka
6. Više postignutih zgoditaka
7. Ždrijeb

članak 29.
Organizator natjecanja će osigurati za provođenje redovitog programa unutar termina –satnice na sportskim objektima sve službe koje su potrebne za što kvalitetniju organizaciju turnira (prisutnost MUP-a, redarske službe, nogometne suce, delegate, snimanje video kamerom i slično).

U Samoboru 17.12.2018.
O R G A N I Z A T O R :

NK SAMOBOR